Domů » Blog » Stalo se v srpnu: Dobré ráno s Městskou policií

Stalo se v srpnu: Dobré ráno s Městskou policií pondělí 19. září, 2016

Procházka v tachovských lesích „Dobrý den, tady Městská policie. Otevřete!“
Cože? To je vtip? Nesmysl, co by po nás chtěli? Vždyť jsme nic neprovedli.
„Haló, je tam někdo?“ ozval se znovu přísný hlas.
„Eeh... Jo, už jdeme,“ odpovídám rozespale a hlas mi vrávorá. Rukama šmátrám kolem sebe a hledám oblečení. Rozepínáme stan a vykukujeme ven. Ty jo, benga! Před námi stojí dva strážníci v uniformách.
„Dobré ráno,“ vypadlo z nás překvapeně. Museli jsme vypadat velmi vtipně, neboť naše vzezření obměkčilo kamennou tvář jednoho z policistů. Ten druhý se snažil udržet vážnost situace a urputně se bránil smíchu pevným zamračením, i jemu ale cukaly koutky. Úžasná situace. Dva vandráci vylezli polonazí ze stanu a zírají na policajty jak vyvorané myši. Jestli nás někdo viděl, musel se skvěle bavit.
„Co tady děláte?“ ptá se přísnější strážník.
„Noo, my jsme...“ Honem, co odpovědět? Nejlépe pravdu. „My jsme přijeli na prohlídku zámku, jak byla včera ta Hradozámecká noc. A nechtěli jsme jít do hotelu, tak spíme tady.“
„A proč tady? U rozhledny? Jste tu všem přímo na očích.“
„Když tady v noci svítily lampy a nám se líbilo, že nemusíme svítit čelovkami,“ odpovídáme.
To už se usmívali oba dva. Bylo jasné, že z toho vyvázneme bez pokuty.
„Tak si to rychle sbalte, tady nemůžete stanovat,“ řekl už mírněji drsnější strážník, a ještě nám dal radu do budoucna: „Příště si to rozbalte aspoň támhle na té louce, ať nejste přímo u cesty.“
„Rozumíme!“ odpovídáme plni úlevy, že jsme z toho vyvázli.

Hradozámecká noc v Tachově tedy skončila dobře. Prohlédli jsme si místní zámek, noční město, a přespali ve stanu přímo vedle rozhledny Vysoká kousek za městem. Navíc jsme přímo od policie dostali tip pro příští nocleh, a sice „kousek dál od rozhledny,“ tedy zhruba u nedalekého Památníku na Vysoké. Tam se bude určitě spát také hezky.

Vyhlídka z rozhledny na Vysoké u TachovaVyhlídka z rozhledny na Vysoké u Tachova - Na té louce dole jsme si rozbalili stan, což nemělo zrovna úspěch u Městské policie. Kdo by ale odolal možnosti spát přímo u rozhledny a večer z vyhlídky pozorovat hvězdy? :-)

___________________________

A co zajímavého se ještě stalo v srpnu?

Beze sporu nejdůležitější srpnovou událostí byl náš šťastný návrat domů z přechodu Pyrenejí po jedné z nejnáročnějších evropských dálkových tras ‚Haute Route Pyrenées‘. Společně s Kamilem Moravcem (KaMo_cz) jsme během 36ti denního treku od Atlantiku ke Středozemnímu moři ušli 884 km napříč Pyrenejemi a zdolali převýšení zhruba 45.000 výškových metrů nahoru i dolů. Podařilo se nám tedy přejít druhé nejvyšší hory v Evropě. A to je důvod k oslavě.

Haute Route PyrenéesHaute Route Pyrenées - Pic du Canigou (2784 m.n.m.) je symbolickou horou Katalánských Pyrenejí. Pro nás měla symboliku konce přechodu vysokých Pyrenejí, neboť byla posledním výrazným vrcholem na naší cestě. Dokázali jsme to! :-)

Dojít pěšky k moři je jedním z nejsilnějších zážitků, jaké může vandrák zažít. Letos jsem si ho prožila už potřetí v životě, ale ten pocit vítěžství nikdy nezevšední. Nemůže ho zkazit ani skutečnost, že jsem poslední dny treku došla doslova s ´holým zadkem´, neboť se mi rozpadly kalhoty. :-)

Moře! Potrhaná, ale šťastná :-)

Každé správné léto vrcholí senosečí. Ta na Tiských mokřadech na Plzeňsku má za cíl ochranu vzácných druhů květin, které vysoká luční tráva dusí. A tak se zde v počtu několika desítek dobrovolníků kosilo a hrabalo, aby se i příští rok na louce rozzářily fialové květy prstnatce májového a kosatce sibiřského.
(CITO Tiské mokřady 2016)

Senoseč na Tiských mokřadechSenoseč na Tiských mokřadech - Není nad to strávit letní den prací na louce. Zvlášť když jde o pomoc přírodě.
Foto: Lukáš Foni (Zachwatt100d)

Pracovalo se také v Němčovicích na Plzeňsku. Zde pokračovaly práce na Naučné stezce u Olešenského potoka vybudované hráči geocachingu a dobrovolníky z řad občanů obce. Tentokrát jsme se zaměřili hlavně na kácení invazivního akátu a čištění řeky po povodni.
(CITO Je třeba zabít akáta I.)

Naučná stezka Olešenského potoka u NěmčovicNaučná stezka Olešenského potoka u Němčovic - Divoká rokle Olešenského potoka si úklid po povodni jistě zaslouží. Likvidovaly se zde spadené stromy a naplavené odpadky, prořezávaly se náletové dřeviny.

Ani krásy velehor a šíře oceánu mi nedaly zapomenout, jak hezky je u nás doma na Vysočině. Původně jsem si sem jela odpočinout, ale slunečné počasí mě nenechalo zahálet a já si po čase opět prošla celé Žďárské vrchy. Více než 150 kilometrů mojí domoviny rozdělené do pěti denních vycházek mi připomnělo dětská léta, kdy jsem se ráda chodila toulat do zdejších lesů. Na tom se ostatně nic nezměnilo.

Vyhlídka na Teplou a DráteníčkyVyhlídka na Teplou a Dráteníčky - Jedna z mých nejoblíbenějších vyhlídek na Vysočině přímo svádí k lenošení.

A tím skončilo letošní léto.

A jaké bylo to vaše? Ráda si přečtu vaše zážitky v komentářích. :-)


Pokud chcete dostávat upozornění na nové články na mém blogu, přejděte prosím na odkaz zde: Odebírat novinky

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1111293
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tomáš
Ahoj Markét...já jsem si letos dal předsevzetí, že každý měsíc alespoň jednou na horách...takže:
leden-Jeseníky
únor-Šumava
březen-Šumavské podhůří
duben-Šumava (Boubín)
květen-Šumava (Šumavský Everest 1)
červen-Malá Fatra (Slovensko)
červenec-Fagaraš a Piatra Craiului (Rumunsko)
srpen-Novohradské hory
září-Mátra (Maďarsko)
říjen-Šumava (Šumavský Everest 2)
no a dál se uvidí :-D
Markéta Dobešová
Ahoj,
díky za pěkný nápad, to je parádní challenge!
Kdysi jsem měla podobný TO-DO list na prázdniny, akorát jsem v něm měla vyjmenované činnosti, které chci dělat. Bylo tam například: proletět se vyhlídkovým letadlem, spát pod širákem, přejít Krkonoše, a další zábavičky. Podařilo se mi to splnit celé, takže se to léto opravdu vydařilo. Není nad to dát tomu toulání nějaký řád. ;-)
Přeji mnoho štěstí a slunečných kilometrů při procházení hor!
Markéta
Charli
Vypadá to nádherně... Já letos měla velmi dobrodružné léto, první auto-pěško trip přes Finsko a Švédsko (dojet na polární kruh, se zastávkami v NP a vždycky někde odstavit auto, na pár dní s krosnou vyrazit poznat místní přírodou a poté zase o párset km dál) a potom rodinnou dovolenou ve Fatře... A nyní plánuji tvou Zlatou stezku na podzim :)
Markéta Dobešová
Ahoj Charli,
to muselo být parádní, Skandinávii jsem ještě neviděla a už dlouho se na ni chystám (asi do Švédska). A Fatru také plánuji. Takže jsi vlastně o krok napřed. :-)
Zdravím a přeji pěkné výletování.
Grisalma
Počkej, ale bude ještě článek o Pyrenejích? Velký se spoustou fotek a dramatických příhod? Protože já se na něj těším už co jsem se dozvěděla, že jsi letos přecházela Pyreneje ...
Markéta Dobešová
Ahoj Grisalmo,
neboj, bude! :-)
Jen mi chvíli potrvá to zpracovat. Fotek je přes 2000 a také to chci nechat chvíli uležet. Ale dočkáš se. ;-)
Zdravím!
tarmara
Já letos nic moc, jen cesta autem přes Alpy do Benátek a zpět (https://mapy.cz/s/VEFD ) - kdyby tomu autu nebylo víc jak mě a nespali jsme v něm s celou rodinou, tak by to bylo vlastně jen o spálení co největšího množství benzínu. Ale takhle to bylo parádní dobrodružství, kdy člověk na jednu stranu čeká, kdy se autu přestane chtít dál a na druhou stranu si užívá každý kilometr. Všechny opravy jsem zvládnul, viděli jsme moře (Eliška u něj byla poprvé), podívali jsme se do Benátek. Vyjeli výš než na Sněžku (několikrát) a plavali ve Faaker See. Prostě nádherných 10 dní...
Markéta Dobešová
To mohla být náhodou fajn projížďka. :-) Když koukám na tu mapu, tak obzvlášť cesta Alpami musela být moc pěkná. A cestování starými auty znám moc dobře, to bývá většinou větší adrenalin, než kdejaký trek :-D.
Zdravím!
Jistra
Moc pěkné počtení i fotky. K tomu Tachovu se taky musím podívat, Pyreneje už asi nezvládnu :-) Zdravím!
Markéta Dobešová
Ahoj Jistro, díky za milý komentář. :-)
V Tachově bylo moc pěkně, tam se Ti bude líbit. ;-)
Také zdravím!
PeSis
Moc krásně napsané. To máš plno zážitků. Ak když k tomu přičtu ještě ty Beskydy na začátku září.
Už se těším na tvé další články z cest.
Markéta Dobešová
Díky za komentář, Beskydy, doufám, už brzy sepíšu.
Zdravím. :-)
budo
Markéto máš to parádní. Ten přechod Pyrenejí musel bejt úžasnej :-)
Markéta Dobešová
Díky! ;-)
Pyreneje byly prostě nezapomenutelné... Článek bude ;-)
Vymítač
Já toho měl víc. Ale asi největší zážitek byl přechod Králického Sněžníku. Posílám odkaz na můj článek.

http://www.horydoly.cz/turiste/divocina-na-prechodu-kralickeho-snezniku.html
Markéta Dobešová
Ahoj Matěji,
díky za článek, ráda jsem si ho, a několik dalších, přečetla. ;-)
Ať se daří a přeji hezké výletování.
Zdeněk Charvát
:-D super
hezký povídání....
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace