Domů » Blog » Tři podtrosecké rokle

Tři podtrosecké rokle sobota 3. květen, 2014

Na dně rokle

Delší dobu jsem hledala podobné místo, jako je údolí Vrbodol na Kokořínsku. Lákalo mě podívat se zase do nějaké skalní soutěsky, ve které by neproudily davy lidí, a která by byla člověkem co nejméně udržovaná, divoká a panenská. Taková místa se samozřejmě hledají těžko, o to více nadšená jsem byla, když jsem takové rokle našla rovnou tři, které jsou navíc blízko u sebe, a tak se dají spojit do jedné procházky.

Rokle, o kterých bude nyní řeč, mohu s jistotou označit za místa, kam bych se nikdy nepodívala, kdybych se nevěnovala geocachingu. Tři skalnaté kaňony ukryté v Podtroseckém údolí jsou sice pouhých pár set metrů vzdálené od naučné stezky, která je zdejší turistickou páteřní linkou, ale těžko by vás mohlo napadnout je hledat. Nikde o nich není ani zmínka, nejsou na mapách, nemají dokonce ani své jméno, formálně tedy vlastně neexistují. Na mapě byste nenašli ani vodopád, který je na konci jedné z roklí. Přesto tato neobjevená místa stojí za návštěvu už právě proto, že se vyhnete davům. A samozřejmě kvůli krásným skalám.

Všechny tři kaňony se dají spojit do příjemného a nenáročného okruhu dlouhého necelých osm kilometrů, pokud však procházku spojíte s hledáním tří multi-keší, je potřeba si na ni vyčlenit alespoň čtyři hodiny. Jednotlivé stage jsou totiž ukryté na lehce adrenalinových místech, a tak vás nemine lezení po čtyřech do prudkých svahů, šplhání po skalách, a možná i brodění. Připravte se na úctyhodný atletický výkon, který občas proložíte malým akrobatickým až baletním číslem. Odměnou vám budou neokoukané skalní pohledy, příjemná procházka, a tři poctivě zasloužené keše, které všechny spojuje tentýž autor - Vlcevl.

Návštěvnice KaňonuNávštěvnice Kaňonu - Foto: Jaroslav Kořán
Postprodukce snímku: Čtyřhranka

1.) Slepé údolí
Geocaching - GC2BPQP Akrobace nad vodopádem :-)

Terénně nejnáročnější rokle ze všech tří zmiňovaných je zároveň nejpestřejší na přírodní úkazy. Poté, co sejdete ze zelené značky, která je vedena po okraji travnaté nivní louky, vás čeká asi půl kilometru dlouhá cesta, která je na svém konci zaslepená malým vodopádem. Než se k němu dostanete, projdete kolem mnoha skal zajímavých tvarů a několika tůněk, které se vytvořily v kamenných žlabech a důlcích. Přestože úzká pěšina na mapě není značená, zabloudit nemůžete. Jediná rozumně schůdná cesta vede po dně rokle podél potoka, který občas křižuje. Kromě přelézání balvanů, skalních stěn a spadlých stromů vzpříčených mezi svahy, vás na cestě za pokladem čeká ještě jedna překážka - procházka přes vodopád po úzké a kluzké římse. Až se dostatečně pokocháte (neboť je zde opravdu velmi hezky), můžete vyrazit stejnou cestou zpět k silnici a vydat se do druhé soutěsky.

Ve věžích 2.) Kaňon
Geocaching - GC1VW8B

Kaňon je jedinou roklí, jejíž cesta je v mapě značená, i když ne turistickou značkou, a lze ji také jako jedinou projít skrz, protože nekončí slepou uličkou. Má také nejschůdnější terén, pěšina je chvílemi dokonce dlážděná kameny. Pár set metrů dlouhý úsek lze projít dvěma cestami - spodní a vrchní, a každá z nich nabízí zcela jiný pohled. Soutěska je po obou stranách lemovaná vysokými pískovcovými skalními věžemi pokrytými mechem, lišejníky a dalšími vlhkomilnými rostlinami. Po projití rokle na konec lze pokračovat po již zmíněné Naučné stezce Podtrosecká údolí po břehu Věžického rybníka směrem ke třetí a poslední rokli.

3.) Skalní ulička
Geocaching - GC2R5CF

Ocitáte se v nejtěsnějším sevření skal, které jsou navíc asi nejvyšší za celé putování. Souvislé pískovcové stěny jsou pokryté mechovými tapetami, a tu a tam je zdobí i žluté mapy síry, je zde vlhko, chadno a tmavo. Cesta na konec je tentokrát velmi krátká a opět slepá. Co vás však potěší při hledání pokladu je ukrytí jednotlivých stagí, které poprvé nevyžaduje žádnou velkou akrobaci. To by ovšem nebyl Vlcevl, aby vám to nevynahradil aspoň na finálce. Tak vzhůru do skal pro poslední keš celé výpravy.

Mechové tapety ve skalních uličkáchMechové tapety ve skalních uličkách - V úzkém sevření skal se drží vlhkost a chlad, které vytváří ideální podmínky pro život lišejníků a mechů. Mikrosvět, který se zde díky tomu vytvořil, je fascinující pro svou bohatost a rozmanitost.

Foto: Jaroslav Kořán
Postprodukce snímku: Čtyřhranka

Nejrozumnější cesta od poslední rokle zpátky k autu vede opět přes naučnou stezku. Můžete se zde pokochat pohledem na skalní věže vystupující z hladiny Věžického rybníka, na kterých se točila slavná horolezecká scéna z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, a pokud máte času nazbyt a vhodné počasí, celou procházku můžete stylově zakončit příjemným koupáním. Prostředí Věžáku je totiž skutečný Český ráj - ráj to na pohled.

Podtrosecké kaňonyPodtrosecké kaňony - Tři soutěsky v Podtroseckém údolí lze pohodlně spojit do nenáročné procházky.
Po rozkliknutí lze mapu zobrazit interaktivně na Mapy.cz.


Pokud chcete dostávat upozornění na nové články na mém blogu, přejděte prosím na odkaz zde: Odebírat novinky

Galerie k článku Tři podtrosecké rokle

Golemovy oči ve Slepém údolí
Golemovy oči ve Slepém údolí
Jediná možná cesta vede po dně rokle
Jediná možná cesta vede po dně rokle
Akrobace nad vodopádem :-)
Akrobace nad vodopádem :-)
Na vlásku
Na vlásku
Život na hraně
Život na hraně
Nebylo tu zrovna bezpečno...
Nebylo tu zrovna bezpečno...
Ve věžích
Ve věžích
Návštěvnice Kaňonu
Návštěvnice Kaňonu
Opičí lebka
Opičí lebka
Záhoř žije!
Záhoř žije!
Na dně rokle
Na dně rokle
Skalní mikro-městečko
Skalní mikro-městečko
Procházka pro hubené
Procházka pro hubené
Mechové tapety ve skalních uličkách
Mechové tapety ve skalních uličkách
Cestička kaňonem
Cestička kaňonem
Bubliny v pískovci
Bubliny v pískovci
Na pískovcovém hřibu
Na pískovcovém hřibu

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
4121082
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Zdeněk Charvát
Úžasné fotky :)
Už se těším až zase vyrazím do Ráje :)
Markéta Dobešová
Děkuji ;-) Rozhodně to stojí za návštěvu. Chce to ale hezké počasí, a rozhodně se vyplatí si na něj počkat. Za mokra bych po těch skalách lézt nechtěla. Tak přeji hezký výlet! :-)
vlcevl
Článek se mně moc líbí a fotky také. Prosím o svolení využít fotografii s názvem "Akrobacie nad vodopádem" do listingu Slepého údolí jako skvělý fotohint.
vlcevl
Markéta Dobešová
Díky za hodnocení, a hlavně za super keše! Fotky použij jaké chceš, bude mi ctí ;-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace