Domů » Blog » Procházky pro Pražáky I - Procházka po vesničkách střediskových

Procházky pro Pražáky I - Procházka po vesničkách střediskových úterý 7. březen, 2017

Procházky pro Pražáky - titulní strana průvodce

Vítejte u prvního dílu turistického průvodce po středních Čechách. 
Více informací o postupně vznikající publikaci najdete v sekci Úvodem níže v tomto článku.
Jednotlivé kapitoly průvodce si můžete přečíst v odkazech níže.

Obsah:

Úvod
Práce s průvodcem Návod pro tisk
I. Procházka po vesničkách střediskových
II. Krajinou barona Ringhoffera



Další kapitoly budou zveřejňovány postupně, každý měsíc jedna.

Úvodem

Vážení přátelé turistiky,

jednoho jarního víkendu mě moje maminka požádala, abych jí poslala tip na nějakou pěknou procházku v okolí Prahy. V tu chvíli mi vyskočily z mysli desítky hezkých cest, zajímavých míst, slavných historických památek i ztracených zarostlých údolí a já měla pocit, že vidět by měla všechny. Přišla za mnou s jednoduchým dotazem kam jet na výlet a já ji mohla poslat kamkoli.

No právě. Kamkoli.

Co je důležitější poznat? Karlštejn nebo Křivoklát? Říp nebo Blaník? Je hezčí Český kras nebo Brdy? Údolí Vltavy nebo Sázavy?

Poslat někoho na výlet je svým způsobem zodpovědnost. Je vaší volbou, co váš tazatel uvidí, která místa pozná, co nového se dozví, jaké bude mít zážitky a na co bude vzpomínat. Jednou jsem svého kamaráda Petra, zasloužilého trampa a velkého znalce Českého Švýcarska, požádala, aby mi dal radu na hezkou procházku v tomto národním parku. Poslal mi dvě hustě popsané A4 stránky s podrobným průvodcem, popisem zajímavých míst a přiloženým náčrtem trasy na mapě. Jak vidíte, dát někomu radu na hezkou procházku zkrátka není jen tak.

Rozhodla jsem se tedy, že své výletní tipy začnu sepisovat. Vytáhla jsem z paměti několik procházek, které mi postupně utvářely obraz české krajiny, a ke každé z nich přiložila popis cesty, stručné informace o zajímavých místech a mapu s vyznačenou trasou. Psala jsem je pro svoji maminku, jejich společným zadáním tedy byla nenáročnost trasy (maximálně do třiceti km) a možnost jít s pejskem. A protože mamka bydlí v Praze, omezila jsem prozatím výběr lokalit pouze na Středočeský kraj.

Nyní soupis svých kroků předkládám i vám.

Máte před sebou postupně vznikajícího průvodce po středních Čechách. V současné době mám pro vás připravených osm procházek: sedm z nich je psaných mnou a jedna Josefem Krausem. (Pokud se vám bude tento projekt líbit, můžeme připsat další kapitoly.) Inspiraci jsem hledala převážně ve světě geocachingu, který je již řadu let mým nejvděčnějším nástrojem pro plánování výletů, při psaní jsem však myslela i na ty, kteří krabičky nehledají. Kapitoly budu zveřejňovat postupně, každý měsíc jednu. Ke každé procházce přikládám PDF soubor s knižním zpracováním, který si dle vašeho zájmu můžete postupně tisknout a vyvazovat.

Můj průvodce není souhrnem těch nejzajímavějších tras, jaké lze v okolí Prahy projít. Netroufám si tvrdit, že znám všechny. Je spíše jakousi pamětí cest, které se mi z nějakého důvodu vtiskly do vzpomínek. Na každé z nich najdete něco, co si zaslouží vaši pozornost. Může to být hrad, jeskyně, skála, zřícenina, nebo třeba jen rybník na návsi, květiny na louce, vzrostlý les. Mým cílem není vytvoření seznamu s pomyslným titulem „to nejlepší v okolí Prahy“, ale ukázat vám půvab české krajiny, který mnohdy spočívá v důmyslném spojení těch nejobyčejnějších věcí.

Přeji vám hezké chvíle strávené na vašich cestách středem Čech, slunce ve tváři a vítr v zádech!


O tom, jak pracovat s průvodcem si přečtěte v článku zde: Práce s průvodcem
Pokud si chcete průvodce tisknout, přečtěte si podrobné instrukce: Návod pro tisk

PDF soubor tištěné verze prvního dílu průvodce si můžete stáhnout na konci tohoto článku v sekci Přílohy.

Str. 1 - Procházky pro Pražáky - úvodní strana Str. 2 - Úvod 1/2 Str. 3 - Úvod 2/2 Str. 4 - Práce s průvodcem 1/2 Str. 5 - Práce s průvodcem 2/2 Str. 6 - Souhrnná mapa Str. 7 - Procházka po vesničkách střediskových 1/4 Str. 8 - Procházka po vesničkách střediskových 2/4 Str. 9 - Procházka po vesničkách střediskových 3/4 Str. 10 - Procházka po vesničkách střediskových 4/4


I. Procházka po vesničkách střediskových

V polích

Délka trasy: 24 km
Typ trasy:
okružní
Zajímavosti:
rozkvetlé louky, výhledy do daleka,
občas nějaký kopec
Doprava:
autobusem do Blaženic
(např. ze Smíchova linka 390)
Podrobnosti:
trasa není vhodná pro kolo, během cesty není
dostupné občerstvení
Geocaching:
2. Kapsovo dálkové wherigo (GC20525) Mapa: Mapy.cz

Benešovská pahorkatina

Mohlo by se zdát, že procházka, na kterou vás nyní posílám, není zajímavá vůbec ničím. Když se řekne Benešovská pahorkatina, vybaví se člověku Slapy a Orlík, hluboké vltavské a sázavské kaňony či impozantní výhledy na meandry Vltavy jako je Máj nebo Smetanova vyhlídka. Nic z toho na tomto okruhu neuvidíte. Dokonce se k řece ani nedostanete, přestože budete nedaleko od Slapů. Hory tu také nejsou. Uvidíte s bídou tři kopce, Bukovec, Chlum a Maršovku. Lesy? Ale ano, tu a tam nějaký ten zalesněný ostrůvek projdete, ale ani lesy nejsou tím, co by tu stálo za vidění.

Tak co tedy?

Když jel doktor Skružný ve filmu Vesničko má středisková ve své staré škodovce a uchvácen pohledem do kraje recitoval Máchův Máj, projížděl zrovna nedaleko odsud. Jeho oblíbenou silničku byste našli pouhých pět kilometrů od našeho výletního okruhu mezi Křečovicemi a Velběhy ve směru na Sedlčany. Nebyly to žádné horské štíty ani ledovcová jezera, co jímalo doktorovo srdce. Byly to nenápadné vlny českých kopečků, rozkvetlé stráně, odraz nebe na hladině rybníka, starý strom, zlátnoucí obilí. Obraz, který je tak typický pro celou Středočeskou pahorkatinu, jejíž součástí je i ta Benešovská. Není divu, že se právě tímto pohledem pan doktor tak rád kochal.

Vyhlídka na obec BěliceVyhlídka na obec Bělice - Foto: Jaroslav Kořán

Pět vesniček střediskových

Až pojedete autem do Blaženic na začátek trasy, raději se za jízdy nekochejte, ať neskončíte jako doktor Skružný. Pokud byste se přeci jen chtěli cestou těšit pohledem na středočeské kopečky, můžete si je vychutnat při jízdě autobusem číslo 438, který sem z Prahy jede (zastávka Rabyně, Blaženice). Trasa tvoří okruh, takže pokud se nakonec přeci jen rozhodnete pro auto, opět se k němu pohodlně dostanete. Vhodné místo na zaparkování najdete přímo ve vesnici.

Tentokrát příliš nespoléhejte na občerstvení po cestě a raději se zásobujte vlastní svačinou. Budete sice procházet pěti vesničkami (Blaženice, Jablonná, Blažim, Stranný, Tuchyně), ale nepamatuji si, že by v některé z nich byla hospoda. Je to klasický český zapadákov, malebný a hezký na dívání, ale turisticky zcela mrtvý.

Na cestě

Opusťte Blaženice směrem na jihozápad po žluté a zelené trase. Nechte se dovést až do Jablonné. Uprostřed obce budete míjet neoklasicistní zámek Jablonná se zajímavými interiéry a expozicí tradičního nábytku. Jeho návštěvu však zvažte s ohledem na čas, čeká vás ještě dlouhá túra.

V Jablonné se oddělte od ostatních značek na žlutou stezku, která vás dovede do Blažimi. Než však Jablonnou opustíte, všimněte si zchátralé kapličky na okraji obce. Stojí tu poněkud opomenuta a trpělivě čeká, až ji někdo opraví.

Žlutá vás provedla přes kopec Bukovec do obce Blažim. Na návsi najdete blažimskou dominantu – skromnou kapličku.

Pokračujte dále po žluté až na rozcestí Kolánka. Pokračujte dále vlevo po souběhu žluté a červené a od rozcestí Bakos už jen po červené. Půjdete poněkud skrytým údolím říčky Mladčina, které vás dovede přes obec Stranný na rozcestí Pod Hájkem. Zde se oddělte na modrou značku a nechte se po ní vést dlouhých 7 km až do Tuchyně.

Jedinou zajímavostí v Tuchyni je křížek napravo od cesty a o kus dále rybník na Brejlovském potoce.

Na konci obce u autobusové zastávky se vydejte doleva a po pár desítkách metrů se oddělte na zelenou trasu. Po ní se nechte vést zpátky do Blaženice, kde se váš okruh uzavírá.

Cestou pozorujte zvířata, je jich tu nebývale mnoho. Já jsem během výletu potkala čtyři zajíce, mnoho srnek, bezpočet ptáků, ale hlavně stádo asi dvaceti muflonů. Třeba na ně budete mít také štěstí.

Procházka po vesničkách střediskovýchProcházka po vesničkách střediskových - Po rozkliknutí lze mapu zobrazit na Mapy.cz

Poděkování: Trasu navrhl Michal Kupsa alias Kapsa. Děkuji za svolení ke zveřejnění trasy jeho wheriga! :-)


Pokud chcete dostávat upozornění na nové články na mém blogu, přejděte prosím na odkaz zde: Odebírat novinky

Přílohy

Galerie k článku Procházky pro Pražáky I - Procházka po vesničkách střediskových

V lese
V lese
Osamělý strom
Osamělý strom
Jeden z kopců po cestě
Jeden z kopců po cestě
Jedna z pěti vesniček střediskových
Jedna z pěti vesniček střediskových
Benešovská pahorkatina
Benešovská pahorkatina
Procházka lesem
Procházka lesem
Polňačka s březovou alejí
Polňačka s březovou alejí
Zastávka na lavičce
Zastávka na lavičce
Vyhlídka na obec Bělice
Vyhlídka na obec Bělice
Lesy, louky
Lesy, louky
V polích
V polích
Kdesi na rozcestí
Kdesi na rozcestí

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2415514
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Petr Chocholatý
Nádhera :-)
Michal Vitásek
Paráda Markéto! :-)
Marian Gavlák
No to je krása, díky!
Michal Kupsa
Ten Zdeněk mě ale rychle prokouknul a to jsem v tom úplně nevinně. ;-)
Pěkný Markéto, jen tak dál. :-)
Zdeněk Charvát
Pěkný Markéto :-)

a super fotky zatím jsem to jen tak prolítl okem zvídavým ale tyhle věci mám rád a náměty jsou prostě náměty...
hehe a když vidím Michala pod návrhem ... hned mi z toho čouhal jak sláma z bot a to jsem ještě nedočetl k jeho jménu
:cool:

hezký
Zdeněk
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace